Microfiber wassen

Je kunt heel lang gebruik maken van microvezeldoeken mits je deze op de juiste wijze reinigt. Met de informatie op deze pagina bescherm je niet alleen de microfiber doeken maar ook jouw auto!

Wasmiddel voor microfiber producten

Je kunt niet zomaar ieder wasmiddel gebruiken om doeken met fijne microvezels te reinigen. Waspoeder, wasverzachter of bleekmiddelen zijn funest voor dit materiaal en de oppervlaktes die je ermee gaat schoonmaken. Poeder kan bijvoorbeeld onopgelost in de vezels achterblijven wat krassen kan veroorzaken, en wasverzachter legt een dunne film over de vezels wat het absorptievermogen sterk vermindert.

Op welke temperatuur moet je microvezeldoeken wassen?

Over de perfecte temperatuur om deze doeken te wassen lijkt iedereen een andere mening te hebben. Als uitgangspunt kun je stellen dat je nooit een temperatuur moet gebruiken die hoger ligt als 60 graden. Dat is namelijk het punt dat polyamide zal gaan vervormen. Als je kijkt naar doeken die bestemd zijn om het interieur en de lak mee te behandelen is dit inderdaad een goed advies. Overigens ligt het theoretisch smeltpunt van polyamide en nylon een stuk hoger, boven de 100 graden.

Minder warm, minder slijtage

In praktijk zien we dat microvezels sneller slijten of vervormen als ze gewassen worden bij temperaturen die hoger liggen als 40 of 50 graden. De doeken voelen minder zacht aan, en zijn eerder aan vervanging toe. Bij dit soort lagere temperaturen kan het wel lastig zijn om de microvezeldoek optimaal te reinigen, zeker wanneer de doeken sterk vervuild zijn. Je kunt betere resultaten behalen door microfiber doeken eerst te laten weken in water met speciaal microvezel wasmiddel. Door jouw materialen te scheiden naar toepassing kun je de doeken voor meer delicate oppervlakken zoals het interieur en de lak op 40 of 50 graden wassen, en de doeken voor velgen en onder de motorkap op 60 graden of zelfs hoger.

Microfiber doeken in de droger

Ook over dit onderwerp zijn de meningen sterk verdeeld. Je kunt de doeken in de droger doen of ophangen op een rekje en aan de lucht drogen. Een feit is dat de doeken uit de droger veel zachter en “fluffy” aanvoelen dan de doeken van het rekje. Een nadeel van drogen in de droger is dat de vezels hun reinigende werking sneller kunnen verliezen. De mate hangt sterk af van factoren zoals instellingen, temperaturen en uiteraard de kwaliteit van de doeken.

Tip: Drogen in de droger? Dan met mate (bijvoorbeeld de ene keer op het rekje en de andere keer in de droger) en kort programma op lage temperaturen.

Hoe kun je microvezel producten bewaren?

Hier zijn tot slot nog drie tips om goed om te gaan met jouw materialen:

  1. Was de doeken niet tussen standaard katoen wasgoed. Katoen beschadigt de microvezels en vermindert het absorberend vermogen.
  2. Bij een grote collectie microvezeldoeken kun je deze sorteren op mate van vervuiling en toepassing.
  3. Bewaar de doeken op een plek die vrij is van stof, zoals kunststof opbergdozen.

Als je rekening houdt met deze aandachtspunten kun je veel langer gebruik maken van jouw microvezeldoeken.

Verwijder hardnekkig vuil van de autolak met klei

Jouw auto is weer perfect gewassen en afgedroogd. Alles ziet er weer spic en span uit, klaar voor een beschermende coating. Maar hoe goed je ook poetst en boent, er blijft vuil en aanslag achter die je zelfs met de beste shampoo en een hoge kwaliteit microfiber washandschoen niet kunt verwijderen. Hardnekkige aanslag zoals spetters van teer en hars, boomsap en kleine vliegjes zitten vastgekoekt aan de lak. Gelukkig is er een oplossing; met auto kleien zal de autolak weer zo glad als een spiegel worden.

Zo ga je te werk

Om te beginnen heb je deze drie producten nodig:

  1. Een speciale autoklei
  2. Een glijmiddel (clay lube)
  3. Een schone microvezeldoek

Autoklei wordt gemaakt van petroleum hars, daar is een zeer fijn schuurmiddel aan toegevoegd. Je kunt deze klei in drie soorten kopen; zacht/soft/fine, standaard/medium/regular of heavy/coarse/aggressive. De zachte klei is geschikt voor lichte vervuiling, heavy is bedoeld voor een sterk vervuild oppervlak. Bij de meest zware variant wordt een grovere korrel gebruikt, wat kan leiden tot marring op de lak. Je zult dit achteraf moeten polijsten om de autolak weer helemaal in orde te brengen.

Het is niet de bedoeling om de autoklei direct op de lak van de auto te gebruiken, je hebt echt een glijmiddel nodig. Kies daarvoor een speciale ‘clay lube’. Hoewel er alternatieve producten zijn zoals een quick detailing spray, of wasmiddelen zonder naspoelen, adviseren we een glijmiddel te gebruiken die specifiek voor auto kleien ontwikkeld is.

Aan de slag!

Als eerste was je de auto zoals normaal; grondig en met de juiste materialen. Vervolgens neem je een stuk autoklei. Die wordt verkocht in hoeveelheden van 100 of 200 gram, deel ze op in stukken van pakweg 50 gram. Maak daar een bol van en kneed het materiaal om het een beetje zacht te maken. Druk de bol tot je een platte schijf overhoudt. Zowel de klei als het oppervlak moeten goed worden bevochtigd met de lube voordat je contact maakt met het oppervlak. Beweeg de klei over de lak terwijl je deze licht aandrukt, neem steeds een kleine zone om het overzicht te behouden. Vouw en kneed de klei regelmatig om weer een schoon stuk te gebruiken, tot de klei vervuild is. Neem dan een vers stuk klei en ga weer verder.

Doen! Je kunt ook spiegels, ramen en velgen met autoklei reinigen.

Niet doen! Per ongeluk de klei laten vallen? Gooi het weg en neem een vers stuk. Zandkorrels en ander vuil kunnen nare krassen maken op de autolak

Hoe vaak moet je een auto kleien?

Het is een klus die flink wat tijd in zal nemen, gelukkig hoef je dit niet vaker dan één- of tweemaal per jaar uit te voeren. De eerste keer zal de meeste tijd in beslag nemen, daarna zal het een stuk vlotter verlopen. Regelmatig na het wassen even ‘kleien’ zal voor de echte autoliefhebber geen probleem zijn.

Autowassen met een microfiber washandschoen en droogdoek

Eigenlijk zijn er maar twee manieren om je auto te wassen; de goede manier en de foute manier. Als je een auto puur ziet als ‘gebruiksartikel’ is een krasje extra na het bezoek aan de wasstraat geen bezwaar, voor autoliefhebbers is dit uiteraard geen optie. Je kunt uren besteden aan het poetsen van de auto, maar als je niet de juiste materialen gebruikt kun je nog beter je kansen nemen in de wasstraat (lees: krasstraat). Met een hoogwaardige microfiber washandschoen en microfiber droogdoek zal jouw harde werk beloond worden.

Wat maakt een microfiber washandschoen beter dan een spons?

Iedere car detailing specialist krijgt een knoop in zijn maag wanneer ze in het weekend iemand zien staan met een emmertje sop en een spons of borstel, terwijl ze hun prachtige bolide aan het wassen zijn. Een standaard spons is namelijk een magneet voor vuil, zand en andere schurende stoffen. Tijdens het reinigen ontstaan er ‘swirls’, dit zijn circulaire krassen die in de lak komen. Leuk voor een ijsje, minder aantrekkelijk voor de lak van de auto.

Een microfiber washandschoen zijn veel zachter. Het vuil kan zich goed hechten aan de microvezels, tijdens het spoelen belandt de vervuiling netjes in het water en niet in de lak. Dat betekent ook dat je bij voorkeur met twee emmers water werkt tijdens de auto schoonmaken. Je gebruikt de eerste emmer voor het sopje, en de tweede emmer om de microfiber washandschoen schoon te spoelen. Hoe groter de hoeveelheid water, hoe minder kans er is op swirls. Neem dus bij voorkeur grote emmers met een flinke inhoud van 15-20 liter.

Tip: Koop een grit guard. Het is zeker de moeite waard om naast een microfiber washandschoen en twee emmers ook een grit guard aan te schaffen. Dit is een filter die ervoor zorgt dat zandkorrels en andere restjes op de bodem van de emmer blijven liggen, en niet in het spoelwater of sop blijven zweven.

Maak het karwei af met een microfiber droogdoek

Je hebt nu een fonkelende auto zonder swirls, vervolgens ga je er met een doek overheen die alsnog krassen kunnen maken. Het water op natuurlijke wijze laten verdampen kan kalkaanslag veroorzaken op de lak, dus dat raden we niet aan. De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig; laat de auto even kort uitdruipen, vervolgens neem je een microfiber droogdoek zoals de Twin Twister Dryer om de auto goed droog maken. Ook hier spelen de microvezels in de doek weer een belangrijke rol, omdat ze enorm veel water kunnen opnemen. Met een beetje geluk kun je de volledige auto met slechts één doek afnemen zonder tussentijds de microfiber droogdoek uit te wringen. Uiteraard gebruik je hiervoor een schone doek, je kunt hoogwaardige doeken gewoon uitwassen met een microvezel wasmiddel voor meermalig gebruik.

Tip: Gebruik aparte doeken voor de velgen

Conclusie

We begrijpen best dat niet iedereen tijd of zin heeft om hun auto ieder weekend van dak tot band schoon te maken, de wasstraat vervult zeker een vraag. Maar we begrijpen niet waarom autoliefhebbers de lak van hun auto bekrassen met lage kwaliteit sponzen en doeken. Met slechts enkele goede producten reinig je de auto zoals het hoort.

Bestel in onze webshop de Soft premium mitt en de Twin twister dryer, en geef wat liefde aan je autolak!

Wat zijn de beste microvezeldoeken voor auto detailing